Migreeni, sairaus suoraan helvetistä!

Ottaako lääkärisi migreenikivut tosissaan? Syötkö turhaan lääkkeitä? Millainen on kivuton elämä? Joudutko olemaan paljon sairaslomalla?

 

 

Migreeni on sairaus jota ei saa vähätellä. Niin moni sitä vähättelee kun ei ole sitä itse kokenut. Migreeni ei ole normaalia päänsärkyä, se on henkinen taisto kovasta kivusta, pahaa oloa ja se laamaannuttaa ihmisen täysin. Olen sairastanut sitä 7-vuotiaasta lähtien ja loppua ei näy. Aika-ajoin se muistuttaa olemassa olostaan. Kohtaukset kestävät minulla  kahdesta kolmeen päivään. Oikotietä onneen ei kohtauksen aikana ole. Se on kärsittävä ja toivottava, että kohtaus loppuisi mahdollisimman pian. Kipua voi yrittää lievittää mm. kylmällä.

 

Migreeniä voi lievittää kylmällä

Kylmähoidot jaetaan kahteen kastiin, vesimuodossa olevat ja kylmägeelipakkaus hoidot. Vesimuodossa oleviin kylmähoitoihin kuuluu; kylmä suihku, kylpy, avantouinti ja kaikki mitä kylmässä vedessä voikaan tehdä. Kylmägeelipakkaus hoidot; rentouttaa lihakset, pidä geelipussi otsalla, kohdista kylmä haluttuun kohtaan. Kylmähoidot ovat luonnonmukaisia, turvallisia ja helppoa kuin mikä. Moni kokee kylmähoidon rentouttavana, miellyttävänä tunteena.

 

Migreenitaipumusta ei voida ehkäistä. Aikaisemmilla elämäntavoilla ei tiedetä olevan yhteyttä myöhempään taipumukseen saada migreenikohtauksia. Kohtausten ilmaantumista voidaan vähentää kiinnittämällä huomiota niitä laukaiseviin tekijöihin. Migreeni diagnosoidaan eli tunnistetaan yleensä oireiden perusteella, eikä mitään erityisiä tutkimuksia tarvita.

 

Mitä on migreeni

Migreeni on päänsärkykohtauksia aiheuttava sairaus, jota sairastaa noin 700 000 suomalaista. Migreenikohtaus johtuu yleensä ulkoisten tekijöiden aiheuttamasta reaktiivisesta häiriöstä aivorungossa. Migreeni on naisilla kolme kertaa yleisempää kuin miehillä. Varsinkin aurallinen migreeni voi periytyä suvussa, mutta toisaalta migreeni on niin yleinen, että sitä voi
esiintyä varsinkin saman perheen naisilla muutenkin. Osalla migreenikohtauksista kärsivistä (15:llä sadasta) esiintyy ennen päänsärkyä esioire eli aura.

Useimmiten se on näköhäiriö: näkökenttään ilmaantuu sahalaitamainen, laajeneva häiriö (voi näyttää rakeiselta kuvalta) tai harmaa tai kirkas alue, joka aiheuttaa näkökenttäpuutoksen. Esioireena voi esiintyä myös puheen tuoton häiriö tai harvinaisissa tapauksissa toispuolinen halvausoire. Auraoire kestää noin 5–60 minuuttia. Migreenikohtaus voi joskus ilmaantua pelkkänä auraoireenakin ilman sitä seuraavaa päänsärkyä. Useimmiten päänsärky alkaa kuitenkin suoraan ilman esioireita: sykkivä, toispuolinen kova tai kohtalainen pääkipu, johon liittyy pahoinvointia ja oksentelua sekä valo- ja hajuherkkyyttä.

 

Itse saan useimmiten auraoireet. Näköhäiriöt ja puutumiset/halvaukset, puhekyvyn menetys. Ensimmäistä kertaa auraoire on pelottava, koska et tiedä mitä sinulle on tapahtumassa. Miksi kasvosi halvautuu tai miksi toinen puoli kropasta on puutunut. Kun kohtauksia ja auroja esiintyy usein, silloin osaa ajoittaa lääkkeen ottamisen oikeaan aikaan. Sekään ei ole tae siitä, että kohtaus loppuu. Kipu voi lievittyä lääkkeestä tai sillä ei ole mitään vaikutusta. Se on ihan onnellaan joutuuko kärsiämään kohtauksen vai ei. Itselläni olen huomannut stressin ja niskojen jumituksen aiheuttavan kohtauksia. Jos pelkää kohtauksen tulevan, niin normaalia elämää ei silloin voi elää. On vain opittava elämään sen kanssa ja pitämään lääkkeet mukana. Terveelliset elämäntavat ja liikunta auttaa kroppaa pysymään vetreänä. Välillä sekään ei riitä, mutta se on tätä migreenikon elämää.

Migreeni, sairaus suoraan helvetistä!
Merkitty:                                

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *