Toipumista toimenpiteen jälkeen!

Jouduin suonen lämpökatetrihoitoon 1,5 vk sitten ja vielä toipumista on viikko jäljellä, jos kaikki menee hyvin. Reiden verisuonessa ultralla havaittiin aukkoja ja falskausta joka täytyi korjata.

Toimenpide

Toimenpide tehdään päiväkirurgisesti leikkaussalissa. Pienen ihoviillon kautta ja ultraäänikuvan ohjaamana kirurgi asettaa hoitokatetrin vajaatoimintaisen laskimon sisään. Hoidettava alue puudutetaan paikallispuudutteella ennen lämpökäsittelyä. Radiofrekvenssikatetrin (RF) tai laserkatetrin avulla tuotetaan lämpöenergiaa suonen seinämään. Sen seurauksena suonen seinämä kutistuu ja suoni sulkeutuu tiiviisti.

Toimenpide tehdään yleensä paikallispuudutuksessa. Ihon ja pintalaskimon puudutus tuntuu ohuen neulan pistoina ja kestää n. 20 minuuttia. Itse lämpökäsittely ei useimmiten aiheuta mitään kipua ja kestää noin 10 minuuttia. Tarvittaessa voidaan harkita myös yleisanestesiaa tai selkäydinpuudutusta, mutta näihin liittyy vähän korkeampi laskimotukos ja anestesia riski.

Kuten kaikkiin toimenpiteisiin, myös RF- ja laserhoitoon liittyy riskejä ja komplikaatiotkin ovat mahdollisia. Toimenpide on kuitenkin arvioitu leikkaushoitoa turvallisemmaksi, ja se on yleensäkin hyvin turvallinen eli vakavia komplikaatioita esiintyy hyvin harvoin. Erittäin harvinaisia komplikaatioita ovat ihon palovamma, jalan laskimoveritulppa, keuhkoveritulppa ja infektio.

(lähde;https://www.vaasankeskussairaala.fi)

Voin sanoa, että se puuduttaminen TUNTUU. Se oli koko operaation kivuliain osuus. Lääkäri oli päättänyt muuttaa operaatio suunnitelmaa kesken kaiken. Minulle piti tehdä vain lämpökäsittely, hän teki vielä pohkeeseen vaahtoruiskutuksen.

 

Vaahtoruiskutus

Vaahtoruiskutuksessa potilas on makuuasennossa tutkimuspöydällä. Ultraääniohjauksen avulla viedään yleensä kaksi neulaa eri kohtiin sairasta laskimoa ja vaahdotettua lääkeainetta ruiskutetaan tarkassa ultraääniohjauksessa suonen sisälle. Ultraääniohjauksen tarkoituksena on varmistaa, että vaahto leviää vain hoidettavalle alueelle. Lääkevaahto aiheuttaa voimakkaan spasmin sekä tulehdusreaktion hoidettavaan sairaaseen suoneen. Tämä johtaa suonen vähittäiseen arpeutumiseen. Toimenpiteen päätteeksi jalkaan kierretään pehmustettu side ja jo ennalta hankittu II-puristusluokan hoitosukka vedetään jalkaan.

(lähde; https://www.aava.fi)

 

Tukisukan valinta. Ah ihanaa, sairaalavaatteet ja tukka pystyssä 😉

 

Nyt on operoitu reisi ja pohje. Siinä mielessä hyvä, että kaikki samalla kivuilla ja toipumisilla.

 

Jalassani on tukisukka ja side. Kolme päivää ensin päivisin ja öin, loput kaksi viikkoa vain päivisin. Vähän jännitti miten näin kuumalla paranee haavat, mutta toistaiseksi allergista iho-oiretta lukuun ottamatta kaikki hyvin. Ihoni reagoi ihoteippiin ja aiheutti isoja rakkuloita joita nyt hoidetaan rasvalapuilla ja sidoksilla. Toipumisaikaa vielä tosiaan viikko jäljellä. Tämän viikon olenkin jo ollut töissä. Normaalia elämää pitää elää, mutta ei hiki liikuntaa kahteen viikkoon.

Nyt saa Keski-Suomen keskussairaala pisteet kotiin. Koskaan en ole saanut noin hyvää palvelua. Kaikki sujui aikatulussa, palvelu pelasi ja ystävällisiä lääkäreitä ja hoitajia!

Huomenna olisi blogi reissu Helsinkiin ihanaan Cream Bearin liikkeeseen. https://creambear.fi/

 

Toipumista toimenpiteen jälkeen!
Merkitty:                                    

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *